Verschillende leasevormen: Operational lease uitgelicht

15 mei 2019 om 11:45

In lease-land bestaan nogal wat verschillende vormen van leasen. Operational lease is een populaire vorm, overigens niet te verwarren met financial lease. Er zijn zeker verschillen tussen beide vormen. In geval van de eerstgenoemde vorm betaal je een vast bedrag per maand en hiervoor mag je de auto gebruiken. Financial lease is een vorm van lenen. Je koopt een auto en deze betaal je af in termijnen.

 

Operational lease, voordelen?

Dit is de meest uitgebreide vorm van leasen. Groot voordeel is dat je van tevoren weet waar je aan toe bent immers jij als klant betaalt een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor alle kosten die het gebruik van een auto met zich meebrengen. In het contract zijn vaak de volgende kosten opgenomen: rente en afschrijving, onderhoudskosten, reparatiekosten, schadekosten, verzekeringspremies, houderschapsbelasting, service bij pech en ook kun je zefs benzinekosten opnemen in het contract. Dit betekent dat je nergens meer naar hoeft om te kijken en niets meer zelf hoeft te regelen.

 

Kiezen van de juiste leasevorm bij zakelijk leasen

Vele bedrijven hebben operational lease verder onderverdeeld in een aantal subvormen. Zo is er de vorm waarbij alle kosten in je maandbedrag zitten. Je weet van tevoren wat je maandelijks kwijt bent en je kunt hier goed je budget op afstemmen. Verder bestaat de vorm waarbij je zelf verantwoordelijk blijft voor verzekering, onderhoudskosten en reparaties. Dit is handig omdat je zo zelf bepaalt waar en wanneer de auto voor controle naar de garage gaat. Hierdoor kun je de kosten laag houden. En als laatste bieden sommige leasemaatschappijen de optie genaamd sale en lease-back. Deze optie houdt in dat je je wagenpark verkoopt aan de maatschappij en vervolgens de auto’s van hen leaset. Positief hieraan is dat de liquide middelen van je bedrijf toenemen. Zo komt er geld vrij zodat je kunt investeren in je onderneming en heb je geen hoge kostenpost voor bedrijfsauto’s.

Terug naar overzicht

Meer informatie over

 • Operational Lease

  Deze leasevorm is de meest gekozen leasevorm in Nederland. Bij operational lease wordt de lease auto gefinancierd door de leasemaatschappij waardoor het risico voor rekening is van de leasemaatschappi...

  Lees meer over Operational Lease >
 • Financial Lease

  Een efficiënte manier van leasen voor de calculerende ondernemer. Financial lease is uitermate geschikt voor de startende en/of ervaren ondernemers die maximaal willen profiteren van de vele fiscale v...

  Lees meer over Financial Lease >

Nieuws

Waarom Auto leasen bij Zakelijk Auto Leasen?
 • Scherp geprijsd
 • Servicegericht
 • Transparant
 • Alle merken & modellen
 • Maatwerk
 • Volledig onafhankelijk